Home » Okategoriserade

”Ät mer frukt!” och ”Grönsaker är nyttigt!”

Written By: jossie on oktober 19, 2012 3 Comments

Jag tänkte spinna vidare på temat frukt och grönsaker. Citaten ovan är hämtade från ingen annan än min kära mor, surprise surprise… Hur många gånger har man inte fått höra det där under sin uppväxt? De är nog två av de mest vanliga sakerna en mamma säger till sina barn. Som barn var jag knappast mer annorlunda än andra barn, dvs. jag åt väldigt sällan frukt och grönsaker. Just de grönsaker som stod framdukade på matbordet var ofta sådana som jag bestämt mig för att inte tycka om, som paprika, sallat och tomater (överkänslig mot så åt det inte av den anledningen dessutom) som var huvudgrönsakerna i sallader mamma gjorde oftast när de erbjöds grönt till maten. Det var bara en grönsak jag petade ur salladen och åt och det var gurka. Gurka består av ungefär 98% vatten som vi vet, så den gav ju himla mycket vitaminer och näring. Ibland kokade mamma frysta grönsaker som jag åt med god aptit, men sen när jag lärde mig att mycket vitaminer försvinner under kokningen insåg jag att jag inte hade fått den beskärda del av vitaminer jag borde fått i mig. Rivna morötter var det nyttigaste intaget av grönsaker, vilket serverades då och då hemma. Kontentan av detta är: jag var inte överförtjust i grönsaker och åt det långt ifrån varje dag, men jag hade kanske ätit det oftare och fått i mig mer vitaminer om jag hade blivit serverad andra grönsaker på andra sätt.

Samma sak gällde frukt. Oftast köpte mamma och pappa apelsiner, plommon och mandariner (med kärnor, som nu slutat säljas i Sverige). Apelsiner orkade jag inte skala, plommon tyckte jag inte om och mandariner var jobbiga att äta pga. alla kärnor. Det fanns dock vissa tillfällen då jag slukade flera sorters frukt och det var när jag åt fruktfat. Fruktfat var det faktiskt jag som tog initiativet till, då fick jag bestämma själv vad jag ville ha för frukt och åt det på kvällskvisten tillsammans med ett glas juice. Jag hade blivit inspirerad av alla fruktsallader man fick på kalas när man var liten. Glassen skippade jag dock, jag ville ju vara NYTTIG. Fruktfat slutade jag med när jag blev tonåring har jag för mig, vilket var dumt. Jag hamnade i en svacka och åt i princip bara clementiner när det kom till frukt, kanske någon banan och apelsin vid sällsynta tillfällen. Grönsaker hade jag lite gett upp hoppet om, rivna morötter och gurka var det enda jag åt i grönsaksväg. Och de kokta grönsakerna mamma kokade ibland, men det gjorde hon inte lika ofta längre. Nu däremot när jag blivit vuxen och sen jag flyttade ihop med Fredrik äter jag mer frukt och grönsaker än någonsin. Förra veckan var fem av veckans sju rätter på matlistan vegetariska. En hel värld av speciellt grönsaker har öppnats för mig! Jag älskar broccoli, blomkål, selleri, spenat, zucchini, aubergine, vitkål (just ja, det har jag alltid tyckt om i pizzasallader)… Och morötter förstås, som vi nu har uppemot två kilo av i kylskåpet…

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

3 Responses to “”Ät mer frukt!” och ”Grönsaker är nyttigt!””

  1. Marie says on: 19 oktober 2012 at 13:13

    Jag kan rekommendera pluots! 😉

    • jossie says on: 19 oktober 2012 at 15:10

      Haha ja jag läste i din blogg, tack för tipset! 😉 Tyvärr har jag inte sett det på Ica Maxi, kanske jag missat stället man hittar dem på…

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 La Vida de Jossie, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates