Home » Okategoriserade

Är det den här sjukdomen jag har?

Written By: jossie on oktober 13, 2012 No Comment

Jag har alltid undrat varför jag ofta skakar på händerna, speciellt när jag ska lyfta någonting. Det behöver inte vara något tungt utan kan vara ett vattenglas eller ett pappersark. Nervositet beror det inte på, skakningarna uppstår ändå. Det är riktigt störande och ibland även pinsamt i vissa situationer, folk måste tro att jag är riktigt nervös. Men nej, det är något annat det beror på och nu kanske jag kommit fram till vad det kan vara tack vare en bloggare som skrev att hon har en sjukdom som gör att hon skakar mycket. Den heter Essentiell tremor, en sjukdom jag aldrig tidigare hört talas om. Jag googlade och klickade in mig på en sida för att läsa på lite om sjukdomen. Först kände jag att det inte passade in på mig, som t.ex. att ”den drabbade får mycket svårt att hantera vardagens sysslor som till exempel skötsel av hygien, av- och påklädning och ätande”. Absolut inga problem med det, utan tänkte mig snarare att det är äldre människor som har de symptomen. När jag kom till sista stycket däremot kände jag igen mig väl i de saker som togs upp, vilka är som följer:

”Symtomen består av rytmiska skakningar som tilltar med åren. Vanligast förekommande är skakningar i händerna men även andra områden som huvudet, rösten, bålen och benen kan drabbas.”

”Diagnosen vid essentiell tremor utgår från den typiska skakningen som uppkommer när kroppsdelen aktiveras, till exempel när man lyfter ett glas vatten.”

”Ett ytterligare stödjande kriterium är om skakningarna dämpas efter intag av en mindre mängd alkohol.”

Jag säger inte att jag har sjukdomen, det kanske krävs att man skakar mer än jag, men de här är de mest trovärdiga förklaringarna jag funnit till mina skakningar. Det är ju precis allt det här som händer mig! Som tur är så är det bara mina händer som darrar som asplöv (än så länge). Alkohol gör att jag skakar mindre har jag märkt, eller inte skakar alls. Hur sjukdomen uppstår vet man inte men det står: ”Sannolikt beror sjukdomen på en tilltagande obalans i komplexa motoriska kretsar i nervsystemet som ökar med åren och vanligen blir synlig först i högre ålder.” Jag kan se mig själv som gammal tant sitta och skaka i min gungstol på ålderdomshemmet. Hujeda mig.

Källa: http://www.medtronic.se/sjukdom/essentiell-tremor/

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 La Vida de Jossie, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates